Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümü lisans mezunuyum. Lisansımı tamamlarken akademik kariyerimi güçlendirmek adına kendi alanımda bir çok farklı konferans, seminer ve sempozyum katılımlarım oldu. Mezun olduktan sonra öncelikle MEB onaylı Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Psikolog ünvanıma ek olarak "Aile Danışmanı" ünvanını ekledim. Ayrıca eş zamanlı olarak almış olduğum çok kapsamlı eğitim sonrasında "Bağımlılıklar" ile çalışmaktayım. Gelişime ve öğrenmeye açık bir psikolog olarak şu anda da eğitimlerimi almaya, mesleki ve akademik yönde kendimi geliştirmeye devam etmekteyim.
Eğitim hayatımda edindiğim deneyim ve bilgi birikimine verdiğim değer ile bireylerde daha iyi bir ruh sağlığı oluşturabilmek adına Ekim 2021'de Efeler/Aydın'da Kuvars Psikoloji adını verdiğim psikoloji merkezimi kurdum. Aydın'da kurmuş olduğum ve 3 yıl boyunca hizmet verdiğim Kuvars Psikoloji'yi Ekim 2024'te Mersin'e taşıyarak, büyüyen ekibimizle ve sunmuş olduğumuz daha geniş bir hizmet yelpazesi ile Yenişehir/Mersin'de hizmet vermeye devam etmekteyim.
Sizlere bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam için destek olabilmek ve yolunuza ışık tutabilmek adına buradayım.
Psikolog Merve AĞÇA DERİN
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümü lisans mezunuyum. Lisans eğitimim süresince ve sonrasında, mesleki bilgi birikimimi artırmak ve kariyerimi güçlendirmek amacıyla çeşitli seminer, sempozyum ve eğitimlere katıldım. Mersin Toros Devlet Hastanesi ve AMATEM birimlerinde staj yaparak toplum ruh sağlığı ve bağımlılıklar üzerine önemli deneyimler kazandım. Mezuniyetimden sonra MEB onaylı Aile Danışmanlığı eğitimi alarak “Aile Danışmanı” unvanına sahip oldum. Danışanlarıma mesleki bilgi ve becerilerimi etik ilkeler doğrultusunda aktarmayı ilke edinmiş bir psikolog olarak, mesleki gelişimime devam etmekte ve alanımdaki yenilikleri yakından takip etmekteyim.
2021 yılında, edindiğim tecrübe ve mesleki birikimimi aktarmak amacıyla Mersin/Erdemli’de Merve Ağça Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’ni kurdum. Üç yıl boyunca burada hizmet verdikten sonra, daha geniş bir perspektif ve ortak deneyimler sunabilmek için merkezimi Kuvars Psikoloji ile birleştirerek, Yenişehir/Mersin'de danışanlarıma hizmet vermeye devam ediyorum.
Her danışanımın kendine özgü hikayesini anlamak, ve birlikte daha iyi bir ruh sağlığı hedefleyerek içsel gücünü keşfetmesine eşlik etmek, bu mesleğin bana sunduğu en büyük ilham kaynağı. Daha güçlü bir ruh sağlığına giden bu yolda, yanınızda olmaktan mutluluk duyarım.
Bilişsel gelişim programlarının bir parçası olan denge motor eğitimi sistemi Türkiye’de yalnızca bizim ar-ge ekibimiz tarafından geliştirilmiş bir uygulamadır.
Sistem görsel, işitsel ve dokunsal duyuların bir arada kullanılarak duyu bütünlenmesi yoluyla bilişsel gelişimin sağlanması esasına dayanmaktadır.
Algılama ve öğrenme süreçlerinde birden fazla duyunun yer alması daha etkili öğrenmenin temelini oluşturur.
VESTİBULAR SİSTEM VE BİLİŞSEL GELİŞİM
Kulak içerisinde yer alan yarım daire kanalları ve salyangoz olarak adlandırılan bölge, bedenimizin denge koordinasyon, ince motor alanlarını yönettiği gibi aynı zamanda dikkat ve odaklanma becerilerinin de merkezini oluşturur. İşitsel fonksiyonlar görsel ve vestibular (hareket) sistemi ile birlikte çalışır. Her ritmin bedendeki iz düşümü farklıdır.
Örneğin bir insanın marş dinlerken yürüme biçimi ve temposu ile hareketli bir dans müziği dinlerken temposu aynı değildir. Bu durum bize kulak ve beden ilişkisini açıklamak için bir örnektir. Vestibular sistem sayesinde okuma, yazma ve ince motor becerilerini de gerçekleştiririz.
Dinleme becerilerini geliştiren bir insan sesini daha iyi kullanmayı öğrendiği gibi bedeni üzerinde de daha kontrollü ve dengeli olmayı öğrenir.
Bilişsel becerileri zayıf çocukların beden duruşu ve postürlerindeki hatalar hemen göze çarpar. Çocukların bilişsel gelişimi iyileştikçe daha dik ve düzgün bir beden duruşu kazandıkları gibi ince motor becerileri de artar. Okuma problemi olan çocukların dinleme becerileri geliştikçe ya da dil bozukluğu olan bireylerin konuşmaları düzelip akıcılaştıkça, beden duruşları, gözle takip etme becerileri, odaklanabilmek için gerekli göz kaslarını da daha iyi kullanabildikleri görülmüştür.
Beden koordinasyonu ile birlikte lateral-yanal baskınlık da olumlu yönde etkilenmiştir. Vestibular sistem diğer duyulara anlam veren en önemli sistemdir.